Clickertraining

Clickertraining

De trainingsmethode die ik gebruik tijden de cursussen en de prive begeleiding zullen voornamelijk gebaseerd zijn op clickertraining. Nou hoop ik niet dat dit je direct afschrikt, want dat is nergens voor nodig! Ik help jullie bij het onder de knie krijgen van deze trainingsmethode, die echt niet heel moeilijk hoeft te zijn.

Iets met zo’n ‘kastje in je hand’, toch?
De meeste mensen kennen het idee van clickertraining al wel, zonder dat ze zich hiervan bewust zijn. Je zal vast wel een keer een show hebben gezien in het Dolfinarium? Of ander soorten dieren die getraind zijn in dierentuinen? Dat wordt eigenlijk altijd gedaan op basis van clickertraining! Alleen wordt er vaak een fluitje gebruikt, in plaats van dat ‘kastje’. Zie je wel!
De oorsprong van deze vorm van training komt ook daadwerkelijk uit het trainen van zeedieren en de basis hiervan ligt bij de trainster en bioloog, Karen Pryor (geb. 14 mei, 1932) en zij heeft deze methode ook overgeheveld naar honden. Het is dus absoluut geen nieuwe of hippe trainingsmethode van dit moment. Het is een bewezen, zeer effectieve én positieve manier van trainen.

Wat houdt het in?
Het idee is eigenlijk heel simpel; je markeert gewenst gedrag (door middel van een specifiek geluid) en daarop volgt een beloning. Dat klinkt niet heel moeilijk toch? En het principe is ook niet heel moeilijk, maar zoals met alles, moet er wel een plan zijn. Wat is je einddoel en hoe bereik je dat? Er lijken soms wel 1001 dingen waar je aan moet denken; wat is de start van het gewenste gedrag? Welke beloning gebruik ik? Waar of hoe bied ik deze aan? Is de omgeving van belang? Zijn er spullen nodig voor het einddoel, zoals een plaatsmat, iets om te ‘touchen’ met zijn neus of juist iets waar hij met zijn neus in moet? Zomaar een greep uit details waar je over na moet denken en moet voorbereiden zodat jij en je hond goed voorbereid samen iets heel leuks of juist iets functioneels kunnen gaan oefenen!

Wees niet bang
Natuurlijk kan dit alles nog steeds best overweldigend overkomen, maar maak je geen zorgen. Wanneer je bij mij komt lessen gaan we dit heel rustig opbouwen en beginnen we echt niet direct met dat kastje er óók nog eens bij. Tijdens de puppycursus komt dit kastje er zelfs helemaal nog niet aan te pas, maar dat wil niet zeggen dat we niet al beginnen met deze methode.
Pas bij de puber lessen gaan we het kastje introduceren in de groepslessen. Dan heb jij al een beetje kennis en kunde met betrekking tot je hond én het trainen van jouw hond.

clickertraining houding

Waarom clickertraining?
Toen ik deze methode ontdekte tijdens mijn opleiding viel er direct van alles op zijn plaats. Dit was perfect voor mij. Duidelijk, constant, positief. Zelfs de kleinste beweging van je hond kan je bewust gaan aanleren en een woord aan koppelen als je dat zou willen. Tijdens het trainen ben ik vaak heel steel in volle concentratie, en de clicker met zijn constante, duidelijke geluid geeft aan wat ik wil zien en daarop volgt een beloning. En wat nog mooier is: je hond wordt heel erg zelfbewust en zelfs creatief. Hij moet echt nadenken over waar we mee bezig zijn, welke beweging van hem verwacht wordt en met dat uitvogelen van zijn kant, ga jij zien of je krijgt wat je bedoelde. Want… het simpelste aspect van training: je krijgt wat je clickt en beloont.

Natuurlijk komt er bij deze methode wel wat vaardigheid van jou als trainer bij kijken (want jij bent de hondentrainer), maar dat is prima te leren en uiteraard krijg je daar bij mij begeleiding in.

En nog even een paar voordelen van clickertraining op een rij:

  • Positieve trainingsmethode
  • Grotere zelfbewustzijn creëren van je hond in plaats van alleen achter een voertje aan te lopen
  • Je hond leert zijn hoofd te gebruiken
  • Duidelijke manier van communiceren wat je wilt zien van je hond
  • Ook heel goed in te zetten bij probleem gedrag
  • Je leert te denken in gewenst gedrag aanleren

Je kan het gebruiken voor hele grove, maar ook hele fijne oefeningen die meer beheersing vereisen

Wil je toch meer weten? Een keer een proefles komen doen met je hond om aan deze methode te snuffelen? Jullie zijn welkom!