Clickertraining

Wat is clickertraining?

Bij clickertraining wordt er gebruik gemaakt van een markeer geluid. In ons geval een ‘klik’ van, je raadt het al, een clicker. Na deze klik volgt er een beloning. In de meeste gevallen is dit voer, maar we kunnen ook zeker variëren met beloningen. Bijvoorbeeld met spel, maar ook mogen ruiken aan een graspol kan een beloning zijn voor je hond.

Het geluid van de clicker wordt dus een voorspeller van iets leuks/lekkers. Dit heet klassieke conditionering. Dieren die op deze manier getraind worden zie je bijvoorbeeld na de klik vaak direct kijken naar de begeleider: wat en waar is de beloning? Hij heeft hier geen controle meer over, het is een reflex geworden.

 

Waarom ik kies voor clickertraining?

Tijdens mijn opleiding tot Kynologisch Instructeur bij Annorlunda, kwam ik tijdens de module over verschillende trainingsmethodes in aanraking met clickertraining. EUREKA!! Hier word ik blij van! En tijdens mijn stage bij Sam Turner werd ik alleen maar blijer. Waarom?

Het is een beloningsgerichte manier van trainen. Er wordt gekeken naar wat we willen zien en laten dit duidelijk weten. We gaan niet zitten wachten tot er iets misgaat.
Deze manier van trainen is van origine ontwikkeld voor het trainen van dolfijnen. Probeer een dolfijn maar eens te straffen als er wat mis gaat. Best lastig en zo’n dier gaat ook echt niet meer bij je in de buurt komen.

Wat ik heel mooi vind is dat het zo ontzettend duidelijk is. We kunnen heel precies aangeven: dat is wat ik wil! !KLIK! Je hond hoeft niet al direct het hele gedrag uit te voeren, alles in kleine stapjes. Dit vergt uiteraard oefening van ons als begeleider. Waar hou je het voer, de riem, het kastje? Je moet leren kijken naar je hond en je moet weten waar je naar toe wilt.
En ondanks dat je een einddoel hebt….de weg er naartoe is zo enorm genieten!

Hieronder een filmpje over het aanleren van de kintouch. Hier kan je zien hoe snel het kan gaan!