Blog

Loslopen. Een voorrecht, geen (sociale) verplichting.

Het zonnetje schijnt, de vogels kwetteren er lustig op los en overal schieten er kleurige bloemen uit de grond. Heerlijk weer om samen met je Vrolijke 4Voeter te gaan genieten van een wandeling. Lekker in de natuur, de riem hangt om je nek en je hond die om je heen scharrelt om elk grassprietje te besnuffelen en hij lijkt er een sport van te maken om zijn poot tegen zoveel mogelijk bomen op te tillen. Regelmatig kijken jullie elkaar aan, samen staan jullie onzichtbaar in contact.

Een mooi ideaal plaatje… Maar het leven is nou eenmaal niet altijd ideaal. Dit is het beeld wat ‘men’ vaak verwacht wanneer ze een hondje aanschaffen. Er is een ideaalplaatje en dit bovengeschetste beeld is vaak wat we voor ogen hebben.

Er zijn veel redenen waarom het een betere, of eerder, een verantwoordelijkere keus is om je hond aangelijnd te houden:

  • Het hierkomen is (nog) niet goed (genoeg) getraind
  • Pubertijd, je weet wel, die periode waarbij de neus ‘aan’ en de oren ‘uit’ gaan
  • Je hond vindt andere honden/mensen/dieren spannend
  • Jij vindt het zelf (te) spannend
  • Er is aanlijnplicht in het bewuste (natuur)gebied

En daarbij….van wie ‘moet’ je je hond los laten lopen? Omdat je denkt dat je je hond geen volwaardige wandeling kan geven wanneer hij niet los kan/mag? Omdat het ‘verwacht’ wordt dat het maar allemaal kan/moet? En wie zit er met het probleem wanneer je hond er tussenuit knijpt, ongewenst contact maakt met andere honden/mensen/dieren? Niet je buurman, maar jij.

Gelukkig kan je nog steeds ontzettend genieten van een lekkere wandeling door het bos of langs de weilanden, zelfs als het beter is om je hond niet los te laten lopen. Het wandelen wordt dan alleen…anders! Een goede oplossing is bijvoorbeeld een lange lijn (5 of 10 meter, een Flexi lijn raad ik af). Zo krijgt je hond de ruimte om lekker te snuffelen en zelfs om ergens door een sloot te banjeren. Ook creëer je ruimte om het hierkomen tijdens de wandeling te oefenen en om samen even lekker idioot wat te kunnen rennen zonder dat de lijn direct strak staat.

En wanneer het je gaat om een fysieke uitlaatklep? Kijk dan eens naar activiteiten die je samen zou kunnen doen (aangelijnd). Samen hardlopen, fietsen of steppen! Hierbij heb je ook zeker de mogelijkheid om samen een flink sprintje te trekken. Op Internet zijn er prima schema’s te vinden over hoe je de conditie van je hond het beste op kan bouwen. Of maak gebruik van een goed afgezet veld.

Een aangelijnde hond in het bos is dus echt geen ‘zielige’ hond die niet optimaal kan genieten van het hond zijn. Het is een hond die wordt beschermd, waar verantwoordelijk mee om wordt gegaan. Schaam je dus nergens voor en weet dat je kiest voor jezelf en je hond. Je hoeft niets goed te praten. Jij wilt graag nog wat langer van je hond genieten zonder gedoe en als daar een lijn voor nodig is, prima!

Wil je leren lopen met een lange (géén Flexi) lijn? Met technieken zodat je niet met je lijn in de knoop komt en je controle houdt over je hond zonder hem het idee te geven dat hij beperkt wordt? Neem gerust contact met me op!

Tekst en foto's: Wendy Winkels